Film: "Vânturile de Nord-Est"

Organizat de Palatul Culturii
JOI, 25 APR
19:30
Joi, Apr 25, 2024 • 19:30
acum 7 luni
Palatul Culturii
str. Albert Berger, nr. 10, Bistrița (BN), România
Film: "Vânturile de Nord-Est"

Film: "Vânturile de Nord-Est"

Vă invităm la o nouă proiecţie de film documentar în cadrul stagiunii KINEDOK @KKineDok Romania .
Joi, 25 aprilie, ora 19.30, Palatul Culturii (Galerie) - Intrare liberă

VÂNTURILE DE NORD-EST
(The Northeast Winds)

Georgia, 2021, 93 minute
Regie: Nikoloz Bezhanishvili
Imagine: Nikoloz Bezhanishvili
Sunet: Paata Godziashvili
Producător: Nikoloz Bezhanishvili
Producție: NIKADOCFILM

Sinopsis scurt:
„Vânturile de Nord-Est” aruncă o privire asupra ultimilor credincioși în moștenirea dictatorului sovietic Stalin din orașul natal al acestuia, Gori, în Georgia. Acolo, membrii diferitelor partide politice se ciocnesc când statuia eroului lor este înlăturată, părând să pună definitiv punct unei ere.

Sinopsis lung:
„Dizolvarea Uniunii Sovietice este cea mai mare crimă a secolului XX.” Cu această declarație a lui Vladimir Putin sunt de acord și unii locuitori ai orașului natal al lui Stalin din Georgia. Ei visează la o întoarcere la vremea în care dictatorul controla ferm. Acești staliniști îndârjiți sunt șocați când autoritățile orașului îndepărtează statuia eroului lor. În eforturile lor de a o restabili, se ciocnesc cu un alt partid stalinist, care se prezintă ca adevăratul gardian al stalinismului și refuză să tolereze străinii. Acest film surprinde dizolvarea unui vis pentru adevărații credincioși care au fost lăsați în urmă de noua direcție a țării lor.

Trailer:

Premii și festivaluri:
PREMIU PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR AL COMPETIȚIEI EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST
Motivația juriului:
„Vântul Schimbării”, de Niderkoloz Bezhanishivili, este un studiu imersiv, convingător și intim despre un grup de vârstnici nostalgici ai comunismului, hotărâți să păstreze memoria lui Stalin în orașul în care acesta s-a născut. Țesând o linie subțire în portretizarea bărbaților și a femeilor peste care istoria și-a lăsat amprenta, filmul acesta este îndrăzneț și în același timp delicat, prezentându-și personajele cu o empatie rece: nici ca eroi, nici ca antieroi sau victime. Ceea ce reiese din observațiile făcute cu răbdare și din montajul realizat cu măiestrie este un film despre apartenență, singurătate și identitate colectivă.
Festivalul de Film ASTRA, Sibiu 2023

IDFA International Documentary Film Festival, Amsterdam 2022
DocsBarcelona, 2023
Tbilisi International Film Festival, 2022

Biografie regizor:
Nikoloz Bezhanishvili este un cineast stabilit la Tbilisi. A absolvit Universitatea Națională de Teatru și Film din Georgia, departamentul de regie de film. Primul său documentar de scurtmetraj este despre războiul dintre Rusia și Georgia din 2008. Ulterior, în 2015, a produs primul său documentar de lungmetraj, Black Square, despre femeile dependente de droguri din Georgia, susținut de Open Society Institute. În 2015, a participat la un program intensiv la American Film Showcase, Los Angeles. Înființată de Nikoloz în 2018, NIKADOCFILM este o companie de producție georgiană axată pe diverse genuri de film documentar, de la observațional la poetic. În 2022, documentarul de lungmetraj al lui Bezhanishvili, Vânturile de Nord-Est, a avut premiera la Festivalul IDFA, Amsterdam.

Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.

Locație

Palatul Culturii

str. Albert Berger, nr. 10
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România

Bistrița

Palatul Culturii din Bistrița

Edificiul cu arhitectură vieneză, leagănul culturii bistrițene de peste 120 de ani.

În apropiere
  • Edificiul cu arhitectură vieneză, leagănul culturii bistrițene de peste 120 de ani.

  • Misteriosul turn al cetății medievale Bistrița, o mărturie vie a istoriei zbuciumate a orașului

  • Unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice în stil baroc din municipiul Bistrița

  • O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

  • Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală