Casa cu Lei

Unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice în stil baroc din municipiul Bistrița

Casa cu Lei se află pe strada Nicolae Titulescu (fosta stradă Ungurească) la numărul 8. Ea a fost construită în secolul XVIII de un membru al breslei măcelarilor. Deasupra porții Casei cu Lei, este sculptat blazonul breslei măcelarilor, care cuprinde un cap de bour încadrat de doi lei și o coroană regală, iar la picioarele leilor se află două cuțite și două topoare, simboluri importante pentru Breasla măcelarilor.

Breasla măcelarilor a fost una dintre cele mai importante din Bistrița. Măcelarii cumpărau animale, le sacrificau, iar produsele finite obținute erau vândute în târguri sau localnicilor. Preparatele din carne se pregăteau în două moduri: prin conservare în sare sau prin afumare. Beciul casei era folosit pentru a tine în saramură produsele proaspete, iar între parter și etaj era amenajată afumătoarea. Astfel cu ajutorul sobelor se rezolvau doua necesitați ale locatarilor: încălzirea locuinței și afumarea produselor. Pe lângă produsele din carne, măcelarii obțineau piei, care le vindeau breslelor cojocarilor, șelarilor, curelarilor și cizmarilor. În Pasajul II funcționa chiar o fabrică de mezeluri, numită Braedt. Preparatele bistrițene din această fabrica, au fost foarte apreciate peste hotare și au ajuns până în America de Sud.

În prezent, Casa cu Lei este inclusă în circuitul turistic iar aici funcționează Centru de artă tradiţională și librăria Conexiuni Bistriţa. Aici au loc diferite vernisaje și expozitii de pictură și sculptură.

Locație

Casa cu Lei

str. Nicolae Titulescu, nr. 8
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta
Orar
Luni
08:00–16:00
Marți
08:00–16:00
Miercuri
08:00–16:00
Joi
08:00–16:00
Vineri
08:00–16:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis
Detalii

Categorie

Cost

Gratis
În apropiere
  • O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

  • Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală

  • Cel mai lung şir de case cu arcade la parter din România, construite în stil gotic în perioada renascentistă

  • Clădirea din centrul orașului, cunoscută sub numele de vechiul tribunal este sediului bistrițean al universității din 2021.

  • Misteriosul turn al cetății medievale Bistrița, o mărturie vie a istoriei zbuciumate a orașului