Primăria veche a Bistriței

O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

În a doua jumătate a secolului al XIV–lea Bistriţa apare menţionată în documente ca având stemă şi sigiliu propriu, precum şi o clădire administrativă a orașului, Casa Sfatului. Toate acestea erau un semn al dezvoltării deosebite pe care o cunoscuse oraşul. Dar după incendiul din 1457 care a distrus Casa Sfatului împreună cu inestimabila lui arhivă, pe locul fostei primării va fi ridicată o alta, Domus Consitorialis, care în anul 1487 apare menţionată ca fiind în reparaţie. Primăria veche a suferit ample lucrări de renovare la mijlocul secolului al XVI–lea ce au rezultat în forma actuală a clădirii. În anul 1808 au fost reparate etajul și fațada, după cum o dovedeşte anul înscris în balustrada de fier forjat a balconului, iar 100 de ani mai târziu în 1909 a fost realizată poarta de lemn de la intrare. Ultimele lucrări de consolidare şi reparaţii de anvergură au fost efectuate în anii 1930–1933 cu ocazia reamenajării întregului centru civic de atunci al oraşului.

Clădirea a funcționat ca sediu de primărie până în anul 1983. Apoi a fost folosită de Muzeului Județean între anii 1983 și 1986, iar la momentul actual în această clădire din Piața Centrală numărul 2 funcționează Poliția Locală, Evidența Persoanelor și Administrația Oficiului Stării Civile.  

Locație

Primăria Veche

Piața Centrală nr. 2
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta
Orar
Nedisponibil
Detalii

Cost

Gratis
În apropiere