Live performance: LIMBAJUL FLORILOR

MIE, 9 OCT
18:00
Miercuri, Oct 9, 2024 • 18:00
acum 3 luni
Galeria Palatului Culturii
str. Albert Berger, nr. 10, Bistrița (BN), România
Live performance: LIMBAJUL FLORILOR

Live performance: LIMBAJUL FLORILOR

Centrul Cultural Municipal George Coşbuc vă invită miercuri, 9 octombrie, ora 18.00, în Galeria Palatului Culturii, la un live performance multisenzorial:

LIMBAJUL FLORILOR
PelmuSnowbird Duo

Theo Pelmus și Kristin Snowbird, provin din două culturi diferite, română și, respectiv, ojibwe-cree. Au colaborat creând lucrări video și spectacole performative care fuzionează cele două culturi, folosind „tradiția” ca umbrelă conceptuală. Amândoi căută să găsească rădăcinile și să înţeleagă relația cu pământul de care aparţin. Amândoi lucrează în noile tehnologii media, fotografie și arta performativă.

Kris Snowbird
„Procesul meu de lucru poate fi descris ca o continuă chestionare și înțelegere a modului în care tradiția mea, ca femeie aparţinând Primelor Națiuni, influențează modul în care conceptualizez arta. Un aspect esențial al lucrărilor pe care le creez este meştesugul tradiţional al şiragurilor de mărgele și modul în care acesta poate fi aplicat la diferite alte medii în artă. Cercetez aceste noi abordări prin film, fotografie, și performance. Sunt interesată de artă ca un proces ce face diferenţa în înțelegerea culturii din care provin, cu poveștile sale, tradițiile și traumele istorice și personale.”

Theo Pelmus
„Procesul meu de lucru poate fi descris ca o continuă construcție și deconstrucție a fluidităţii identității și genului. În lucrările mele de performance, foto și video creez medii baroce multisenzoriale obscure care fuzionează într-un mod neobișnuit elemente din sculptură video, teatru absurd și operă viscerală. Aspectul multisenzorial al practicii mele este realizat prin modalități inovatoare de utilizare a tehnologiei senzorilor wireless și a noilor tehnologii media.

Practica mea interpretativă reflectă estetica barocă și radicală și redefinește caracteristicile acestora prin imitare și inversare, sublimare și
glamorizare. Inversez performativitatea radicală pentru a mă aventura în tărâmul ludic în care martirii sunt făcuți din bomboane, iar sângele este făcut din zahăr și caramel. Glamourul și murdăria coexistă în același teritoriu. Acesta este jocul meu unde sentimentele și gândurile pot fi reprezentate ca un șoc fizic și unde drama și jubilarea se întrepătrund. Munca mea recentă plasează identitatea românească barocă într-o nișă specifică în care operele murdare, paradele dulcege și prezentarea hiperbolică iau forma unei viziuni caleidoscopice a sacrului și profanului.

Până acum am explorat prin practica mea intersecția dintre noile media, tehnologia și arta performativă sub umbrela glamourului și a excesului. Prin mijloacele tehnologiei am încercat să dezvolt instrumente performative care mediază conținutul unei opere de artă. Dinamica muncii mele a fost definită până acum ca o interacțiune între performer și spectatorul aflat în proximitate. Proiectele performative pe care le creez urmăresc să identifice atribute specifice care se aliniază cu discursul meu performativ multisenzorial, cum ar fi: tehnologia ca platformă de mediere, infiltrarea noilor evoluții tehnologice în noile media, rolul artistului ca interfață între tehnologie și noile media.”

Live Performace + Video/ Durata: 25 de minute

Video: Adam and Eve Saulteaux, 2:03 mins
Live Performance: Limbajul Florilor/Language of Flowers, 10 mins
Video: The Kiss, 2:57 mins
Video: For what they did to us, 3:03 mins (digitized 8mm film)
Video: Icarus Falling , 3:03 mins (digitized 8mm film)

INTRARE LIBERĂ!!

În Galerie se poate încă vizita expoziţia de antropologie şi artă: ARTA OBSERVAŢIEI

Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.

Locație

Galeria Palatului Culturii

str. Albert Berger, nr. 10
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România
În apropiere
  • Edificiul cu arhitectură vieneză, leagănul culturii bistrițene de peste 120 de ani.

  • Misteriosul turn al cetății medievale Bistrița, o mărturie vie a istoriei zbuciumate a orașului

  • Unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice în stil baroc din municipiul Bistrița

  • O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

  • Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală