Zilele Porţilor Deschise la situl arheologic Băile Figa

0 date rămase · Organizat de Primăria Beclean
Iulie 19 - 21, 2024
Băile Figa
Beclean (BN), România
Zilele Porţilor Deschise la situl arheologic Băile Figa

Zilele Porţilor Deschise la situl arheologic Băile Figa

Zilele Porţilor Deschise – Situl arheologic Beclean - Băile Figa
19-21 iulie 2024

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în parteneriat cu Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud și cu sprijinul Primăriei Orașului Beclean, desfăşoară în această perioadă cercetări sistematice în situl arheologic de exploatare a sării din Băile Figa, orașul Beclean, jud. Bistriţa-Năsăud. Acesta este singurul sit de acest gen cercetat sistematic în tot Bazinul Carpatic și este unul dintre cele mai importante din Europa. Majoritatea vestigiilor descoperite în cadrul acestui sit – construcții, instalații, ustensile – au fost confecționate din lemn. Acesta s-a conservat uimitor de bine datorită nămolului sărat în care se află de câteva mii de ani. Prin abundența vestigiilor arheologice din lemn, situl de la Băile Figa este pe departe cea mai generoasă sursă de lemn preistoric din toată Europa de Est, Sud-Est și Est-Centrală.
Astfel, situl de la Băile Figa oferă date deosebit de relevante pentru reconstituirea tehnicilor de exploatare a sării din mil. IV î. Hr., până în zilele noastre, în mod neîntrerupt. Totodată, datorită bogăției în lemn prehistoric al acestui sit, se deschid perspective nebănuite pentru reconstituirea mediului din trecut și a elaborării schemei dendrocronologice specifice Transilvaniei.

În perioada 19 -21 iulie 2024, între orele 9:00 – 16:00 pe şantierul arheologic Beclean - Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud, va avea loc evenimentul Zilele Porţilor Deschise, organizat cu sprijinul Primăriei Beclean. Cu această ocazie, cei interesaţi sunt aşteptaţi la faţa locului pentru a vedea suprafeţele arheologice aflate în cercetare, metodologia de cercetare arheologică şi vestigiile arheologice formate din structuri, instalaţii şi unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul şi extragerea sării.
Cercetările arheologice sunt coordonate de dr. Valerii Kavruk (responsabilul ştiinţific al cercetării arheologice). Din colectivul de cercetare fac parte și alți arheologi și specialiști de la instituțiile organizatoare: Buzea Dan Lucian, Ștefan Călin Dan, Puskas Jozsef, Zăgreanu Radu și Bartok Iuliana-Elisabeta.
Toți cei interesați vor avea ocazia să urmărească o zi din viața de teren a arheologilor și să vadă cele mai interesante descoperiri din campania acestui an.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactaţi secretariatul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (secretariat@mncr.ro, www.mncr.ro).

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, jud. Covasna,
str. Gábor Áron, Nr.16
Tel: 0267314139
www.mncr.ro/www.muzeu.mncr.ro/
MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
secretariat@mncr.ro

Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.

Locație

Băile Figa

Beclean (BN), Bistrița-Năsăud, România

Beclean

Complexul balnear Băile Figa

Litoralul bistrițenilor, locul situat în mijlocul naturii departe de agitația cotidiană unde distracția și relaxarea se îmbină perfect

În apropiere

Organizatorul Zilele Porţilor Deschise la situl arheologic Băile Figa

Primăria Beclean