Oratoriul Mesia de Händel

Organizat de Primăria Bistrița
SÂM, 20 APR
18:30
Sâmbătă, Apr 20, 2024 • 18:30
acum 9 luni
Biserica Evanghelică
Piața Centrală, Bistrița (BN), România
Oratoriul Mesia de Händel

Oratoriul Mesia de Händel

Cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an, corul Con Spirito și orchestra New Hope vor interpreta, la Biserica Evanghelică din Bistrița, capodopera muzicală a secolului al XVIII-lea, oratoriul Mesia de G. F. Händel (părțile a doua și a treia), sub bagheta lui Kenneth Tucker.

Ansamblul muzical va fi întregit de soprana Mirela Cusursuz, tenorul Cornelius Tinco și basul Veaceslav (Slavic) Vulpe, în calitate de soliști.

Concertul de la Bistrița, va fi în data de 20 aprilie, ora 18:30, Biserica Evanghelică din Piața Centrală

Oratoriul Mesia de Händel este o creație muzicală de referință în întreaga lume. Textul lucrării este alcătuit exclusiv din cuvintele Bibliei și privește spre nașterea, viața, suferințele, moartea, învierea, înălțarea și domnia eternă a Domnului Iisus Hristos, prin prisma profețiilor, a epistolelor și a Apocalipsei lui Ioan. Astfel, nu este o relatare istorică a vieții Mântuitorului, cum întâlnim în evanghelii, ci o descoperire a semnificației vieții Lui. Sub aspect muzical, lucrarea este una dintre cele mai renumite și des interpretate din toată literatura muzicală. Probabil cea mai cunoscută parte din Mesia este celebrul cor Hallelujah.

Corul Con Spirito a luat ființă în anul 2006, la inițiativa lui Kenneth Tucker, ca un ansamblu unde să se întâlnească muzicieni profesioniști cu amatori talentați, în jurul valorilor statornice, atât muzicale, cât și spirituale. A susținut sau a participat la numeroase concerte a capella, cu acompaniament de orgă și vocal-simfonice din toată România. Repertoriul corului include lucrări ale maeștrilor compozitori de la Thomas Tallis la Tudor Jarda sau Shawn Kirchner, precum și oratoriile Creațiunea de Haydn, Recviemul German de Brahms și Mesia de Händel.

New Hope Orchestra este un concept născut din dorința de a aduce în inimile oamenilor speranța prin muzică. Înființată în 2018 la inițiativa violoncelistului Octavian Lup, orchestra este renumită pentru calitatea sa de excepție și pentru angajamentul față de proiecte de impact. Tinerii ce alcătuiesc orchestra sunt membri în cele mai importante filarmonici din țară și au un singur țel: prin actul interpretativ să pătrundă în conștiința sufletului uman, lăsând acolo speranță. Orchestra New Hope a fost invitată să cânte la Concertul Caritabil Regal din anul 2022, festivalul VaraMagică, dar și la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu. Pe lângă aceste concerte, a susținut, în timpul pandemiei, 8 concerte în spitalele din România, alături de artiști de renume precum Paula Seling sau Alexandru Tomescu. A organizat, de asemenea, Concertul pentru Pace dedicat victimelor războiului din Ucraina, iar în 2023 s-a alăturat unei cauze nobile de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, susținând concertul Neînvinșii, în sprijinul asociației Climb Again.

Absolvent al Conservatoire Royale de Musique – Bruxelles (pian şi muzică de cameră), muzicianul american Kenneth Tucker s-a mutat în România, împreună cu familia, în 1992. Primii ani în țară i-a petrecut în calitate de cadru didactic al Universității Emanuel din Oradea și dirijor al Ansamblului coral al acesteia. Pe lângă ansamblul studențesc orădean, a condus, în calitate de dirijor, Corul Filarmonicii de Stat din Arad, corul Con Spirito și a devenit laureat al Concursului Internaţional de Dirijat Coral Gheorghe Dima. În calitate de solist – atât ca pianist, cât şi ca organist – a concertat pe scene din România şi de peste hotare (SUA, Belgia, Olanda, Suedia, Franţa, Austria, Moldova, Anglia, Ucraina). Cea mai mare parte a activității lui se desfăşoară sub egida Fundaţiei Jubilate, în cadrul căreia organizează diverse cursuri, ateliere și concerte corale. Pe lângă activitatea dirijorală și pianistică, este și compozitor de piese vocale, în special corale. Una dintre bucuriile lui o constituie îndrumarea celor neiniţiaţi în descoperirea muzicii de calitate, pe care o consideră un dar al Celui care a creat toate lucrurile. Împreună cu soția sa, Laura, au patru copii și trei nepoți.

Mirela Cusursuz a absolvit în anul 2002 Universitatea Emanuel din Oradea, specializarea canto clasic, sub îndrumarea distinșilor profesori Georgeta Stoleriu și Ruben Mureșan. Din 2003, este artist liric al Filarmonicii de Stat Arad. Pe lângă activitatea corală, abordează și părți solistice din repertoriul vocal-simfonic. Împreună cu soțul său, Vladimir, locuiesc în Arad și au doi copii.

Cornelius Tinco, fondator și dirijor permanent al corului Coram Deo, Timișoara, apare pentru a doua oară ca solist invitat al corului Con Spirito în oratoriul Mesia de Händel. A studiat în particular pian și, mai târziu, canto clasic, sub îndrumarea tenorului Ruben Mureșan. Printre îndrumătorii săi se numără și maestrul Kennneth Tucker, sub instruirea căruia a absolvit ciclul de cursuri intensive de dirijat al Fundației Jubilate. În prezent, locuiește în Timișoara, este căsătorit cu Sabina și au doi copilași minunați: Ana și Avi.

Veaceslav Vulpe, absolvent al Conservatorului Gavriil Musicescu din Chișinău (1998), s-a perfecționat în arta cântului la clasa prof. univ. dr. Georgeta Stoleriu, în cadrul Universității Naționale de Muzică din București. A susținut numeroase concerte în țară și peste hotare și este invitat acum pentru a patra oară ca solist împreună cu Corul Con Spirito, pentru oratoriul Mesia. Din anul 2002 până în 2016 a fost director muzical al bisericii Bunavestire, București, iar, actualmente este păstor al Bisericii Ruah din București și din Pitești. Este căsătorit cu Adriana, împreună cu care are doi copii.

Intrarea la concert va fi pe bază de donație (la intrare). Donația minimă sugerată este 30 lei pentru adulți și 15 lei pentru elevi/studenți, sume ce contribuie la acoperirea cheltuielilor de realizare a celor două concerte.

https://timponline.ro/oratoriul-mesia-de-handel-va-fi-interpretat-la-biserica-evanghelica-in-20-aprilie/

Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.

Locație

Biserica Evanghelică

Piața Centrală
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România

Bistrița

Biserica Evanghelică

Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală

În apropiere
  • Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală

  • Cel mai lung şir de case cu arcade la parter din România, construite în stil gotic în perioada renascentistă

  • O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

  • Clădirea din centrul orașului, cunoscută sub numele de vechiul tribunal este sediului bistrițean al universității din 2021.

  • Unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice în stil baroc din municipiul Bistrița