În 1927, Hollywood-ul începe să „vorbească”.
Ceea ce s-a crezut inițial a fi o simplă adaptare tehnică, se dovedește a fi un nesfârșit șir de provocări tehnice. Durează câțiva ani până când studiourile de la Hollywood reușesc să îmbunătățească tehnologia și să stăpânească provocările trecerii la filmul vorbit.
Abia la jumătatea anilor ’30 vor reuși să redea sunetul sincron, la volum diferențiat, în funcție de sursa lui.
Dar odată dat drumul la „volum”, Hollywood-ul pășește - pentru următorii 40 de ani - în Epoca de Aur.
Scriitori diverși sunt rapid ademeniți la Hollywood, unde devin scenariști și dezvoltă arta scenariului (scrierea poveștii filmului), cu precădere formularea și adăugarea dialogului inteligent la imagine.
Metafora literară se adaugă metaforei vizuale, adăugând o nouă dimensiune cinematografiei.
Apar noi talente actoricești, cu dublă capacitate de exprimare, vizuală și verbală.
Sunetul aduce cu sine noi posibilități de exprimare narativă cinematografică.
Primele două genuri, care se nasc rapid la tranziția spre filmele vorbite, sunt MUSICALUL și COMEDIA SCREWBALL.
Unul se folosește de cântec, dans și muzică pentru a crea o experiență cinematică IMERSIVĂ, iar celălalt se folosește de dialog inteligent și amuzant, completar la imagine, pentru a crea o experiență cinematică EXTENSIVĂ și SUBVERSIVĂ.
Lansat în 1938, BRINGING UP BABY este o comedie screwball par excellence, „the screwiest screwball of them all”, care conține toate ingredientele acestui tip de comedie:
o poveste de dragoste sucită, personaje atipice și disruptive, care aduc haos în ordinea socială; dialog livrat cu precizie de tip mitralieră; dialog inteligent și comic, adesea cu dublu sens; comedie de situație și de limbaj; inversarea rolurilor; răsturnări de situație și confuzie de limbaj; eterna bătălie a celor două sexe...plus un leopard de companie.
Filmul mai introduce emanciparea feminină și un „gender identity” subtil, cu mult înainte ca acestea să devină teme sociale.
Pelicula păcălește în repetate scene cenzura Codului Producătorilor de la Hollywood (codul Hays) și este un exemplu de film care nu ar fi trebuit să fie aprobat spre lansare, realizând un slalom deștept prin cenzura morală obligatorie de atunci.
Regizat de HOWARD HAWKS, maestrul care s-a plimbat agil prin genuri cinematografice foarte diferite - comedie screwball, film noir, western și science fiction.
Pelicula aduce laolaltă doi dintre cei mai mari și versatili actori care au pășit pe marele ecran, CARY GRANT și KATHERINE HEPBURN, în două roluri atipice față de cele care i-au consacrat.
-
Palatul Culturii Bistrița, Sala Mică
ora 18:30
Durata filmului: 1 h și 42 minute
Proiecție de film urmată de o discuție informativ-interactivă.
Accesul în sală - de la ora 18:15
Accesul este interzis după începerea filmului.
Interzis consumul de alimente în sală.
Proiect organizat de Asociația Departe în parteneriat cu Palatul Culturii Bistrița și cu susținerea Primăriei Municipiului Bistrița.
Proiect sponsorizat de FarmaClass.
Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.