Harold Lloyd a fost cel de-al treilea geniu al filmului mut, care, alături de Charlie Chaplin și Buster Keaton, a pus Hollywood-ul pe harta lumii la începutul secolului trecut.
Contemporan și într-o oarecare rivalitate creativă cu ceilalți doi titani comici ai cinematografiei, Lloyd a înțeles că are opțiuni limitate în aspirațiile sale către originalitate.
Chaplin coborâse primul pe marele ecran, cu pași fluizi ca de balet, direct din viziunea sa, printr-un personaj cu o expresivitate cinematografică totală, care șterge în drumul său granița între comedie și tragedie, iar apoi face acrobații imposibile pe linia subțire dintre realitate și vis, real și suprareal.
Îi urmează la scurt timp personajul mut, cu expresie împietrită, al lui Keaton, care pune realitatea în cap, inventând primele și cele mai fanteziste cascadorii cinematografice, pe care le îmblânzește de fiecare dată cu legendarul lui geniu tehnic și cinematic.
Lui Harold Lloyd nu îi rămâne altă variantă decât să parieze pe cinemaul realist, cel al omului obișnuit, care încearcă să se descurce în realitatea de zi cu zi.
Dar în procesul creativ de a scoate ce e mai bun din rutina zilnică, Lloyd va stoarce imposibilul.
Lansat în 1923, „Safety Last!” relatează cu incredibilă precizie vizuală și comică povestea „Băiatului”, care își părăsește orășelul natal pentru Los Angeles-ul anilor ‘20, cu speranța că va reuși în viață.
Lloyd nu își inventează realitatea și nici nu o creează în studio, ci iese pe străzile orașului american, filmul său reprezentând un adevărat document istoric al realității vizuale cotidiene de acum peste 100 de ani.
Un film despre salvarea aparențelor și publicitatea agresivă ca realitate a unei metropole agitate, teme la fel de actuale azi ca și atunci.
-
Palatul Culturii Bistrița, Sala Mică
ora 18:30
Durata filmului: 74 minute
Proiecție de film urmată de o discuție informativ-interactivă.
Accesul în sală - de la ora 18:15
Accesul se face în baza invitației și este interzis după începerea filmului.
Interzis consumul de alimente în sală.
Proiect organizat de Asociația Departe în parteneriat cu Palatul Culturii Bistrița și cu susținerea Primăriei Municipiului Bistrița.
Proiect sponsorizat de FarmaClass.
Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.