Ansamblul urban "Şirul Sugălete"

Cel mai lung şir de case cu arcade la parter din România, construite în stil gotic în perioada renascentistă

Șirul Sugălete, monument emblematic al Bistriței, este un ansamblu format din 12 clădiri etajate, legate între ele prin nişte intrări spaţioase ce formează o galerie de arcade în ogivă, cu 20 de bolţi ce se sprijină pe 21 de pilaştri. Sugălete se numără printre cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania.

În secolul XV, orașul Bistrița era unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei și făcea parte din  cele șapte cetăți medievale. Bistrițenii au finalizat construcția cetății și au început să construiască case din piatră, tot mai rezistente și mai frumoase. Multe din aceste construcții au supraviețuit trecerii timpului și pot fi admirate și în zilele noastre. Majoritatea acestor case s-au ridicat în zona centrală a orașului printre care și Ansamblul de case Sugălete situat pe latura nordică a Pieței Centrale, vizavi de Biserica Evanghelică, în centrul vechi al orașului Bistrița.

Ansamblul Sugălete este un veritabil exemplu arhitectural din perioada transilvană de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist. Casele au fost construite între secolele XV și XIX cu intrări spaţioase și etaj. Parterul clădirilor era folosit în scop comercial, aici funcționând prăvălii, depozite și ateliere. Curţile lungi şi spaţioase ale caselor erau pline cu obiecte de vânzare. Acestea ofereau drumeților care treceau prin Bistrița pe lângă spațiile de depozitare încăpătoare și câteva grajduri pentru animale de povară.  

Ansamblul de case se afla în inima comerțului bistrițean. Tot aici funcționa și piaţa de cereale, Kornmarkt. Pentru că în acea vreme unitatea de măsură pentru cereale era găleata, locuitorii au început să asemene bolțile ansamblului cu niste găleți răsturnate și l-au poreclit „Subgălete” ce mai târziu a devenit „Sugălete”.

Etajul superior al acestor case servea drept locuință pentru elita bistrițeană. Fațadele caselor erau decorate cu picturi și sculpturi. Adevărata valoare a acestui monument gotic constă în detaliile arhitecturale ale caselor: steaua cu 6 colțuri, care reprezenta semn de protecție divină, armonie și pace, semiluna în formă unei măști umane și statuia Sfântului Nicoale, considerat ca fiind protectorul orașului și al parohiei Bisericii Evanghelice.

Casele din ansamblul Sugălete sunt numerotate de la 13 la 24. Doar unele case pot fi vizitate parţial deoarece sunt proprietăți private.

Prima din șirul Sugălete la numărul 13, decorată cu statuia Sfântului Nicolae, este Casa parohială a Bisericii Evanghelice, datată 1480. La nr 14 este Casa adunării preoților „Kapitelhaus”, contruită în 1512.

La numărul 15 se află una dintre cele mai valoroase clădiri gotice din Bistrița. Aceasta a fost construită în preajma anului 1480 de către conducătorul armurierilor din Bistriţa, pe nume Petermann, unul dintre cei mai importanţi meşteri de armuri din oraşul Bistriţa. Blazonul acestuia cuprinde o scăriţă de cavalerie şi pintenul de cavaler, care sunt sculptate în piatra bolţii de la Sugălete, în continuare vizibile şi azi. În atelierele de la parterul acestei case au fost confecţionate scuturi, platoşe, cămăşi de zale, coifuri şi alte armuri specifice secolelor XV si XVI. Imobilul cu numărul 15 din Piaţa Centrală este singura casă renascentistă care păstrează o scară de acces la etaj cu o coloană de piatră inspirată din arhitectura specifică locuinţelor italiene din aceeaşi perioadă. 

Casa cu numarul 24 a adăpostit a doua farmacie din Bistrița. Farmacia, înființată în anul 1772, se numea „Farmacia Minerva”.  Prima farmacie din Bistrița „La Vulturul Negru” a fost deschisă în anul 1516, fapt ce dovedește importanța și gradul de cultură al orașului deoarece până la acea vreme în Transilvania se mai găsea o farmacie doar în Sibiu. Farmacia era în proprietatea oraşului iar farmacistul era angajat orăşenesc. Medicul oraşului era directorul farmaciei. Astăzi în acestă locație se află Galeriile de artă şi atelierele UAP care găzduiesc minunate expozitii și vernisaje.

Imobilele au fost permanent modificate și adaptate noilor cerințe ale vremii, așa cum se întâmplă și astăzi, dar spațiile de la parter au rămas mereu rezervate comerțului, prăvăliile ce sunt deschise aici amintesc de vechile îndeletniciri ale bistrițenilor. Șirul Sugălete a reușit să își păstreze autenticitatea iar azi reprezintă cel mai lung șir de case cu arcade din România și a fost declarat monument istoric protejat. 

Locație

Șirul Sugălete

Piața Centrală, nr. 13-24
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta
Orar
Nedisponibil
Detalii

Cost

Gratis
În apropiere
  • Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală

  • O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

  • Clădirea din centrul orașului, cunoscută sub numele de vechiul tribunal este sediului bistrițean al universității din 2021.

  • Monument de arhitectură renascentist

  • Unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice în stil baroc din municipiul Bistrița