Rețeaua Națională a Muzeelor din România vă oferă o nouă marcă culturală, derivată din cea clasică a Nopții Muzeelor, pe care a numit-o Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală.
Acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri arheologice deschise publicului, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri.
Prima ediție a ”Nopții Muzeelor la Sate” va avea loc în 2 septembrie 2023, iar desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare a Nopții Muzeelor.
În cazul acestei ediții inaugurale, activitățile principale se vor concentra cu predilecție pe trei direcții strategice:
Configurarea unei mărci culturale derivate din arhitectura Nopții Muzeelor care să asigure personalitate evenimentului, o identitate ușor de recunoscut și vizibilitate patromoniului cultural rural;
Campanie națională de suport pentru dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, derulate de participanți, prin exploatarea colecțiilor și a patrimoniului cultural deținut.
Împărtășirea de povești fascinante, cu valoare culturală și istorică, probabil unele neștiute de către publicul larg: Mizăm pe faptul că aceste povești vor stimula vizitarea acestor obiective și zone rurale de unde provin și cercetarea sau interpretarea acestora pentru proiecte de valorificare a patrimoniului rural românesc.
Bistrița-Năsăud participă cu o serie de locații și diverse tururi ghidate:
Biserica din lemn din Dobricel (Spermezeu), ridicată în anul 1744, care va putea fi vizitată între orele 18:00 și 24:00
Biserica din lemn din Păltineasa (Spermezeu), care datează din secolul al XVIII-lea.
Biserica din lemn din Spermezeu, care datează din 1712. Aceasta poate fi vizitată gratuit, între 18:00 și 24:00.
Rodna organizează tururi ghidate, între orele 21:00 și 00:30. Vizitarea monumentelor religioase se va face în grup, în cadrul tururilor ghidate organizate, după următorul program:
ora 21:00: Biserica greco-catolică „Sf. M. MC. Gheorghe”;
ora 21:45: Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”;
ora 22:30: Biserica romano-catolică Rodna;
ora 23:15: Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna – vizitarea muzeului, spectacol tematic;
ora 00:30: Închiderea evenimentului.
Participant la prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, eveniment organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu scopul de a valorifica potențialul patrimoniului cultural din spațiul rural, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud invită publicul sâmbătă, 2 septembrie 2023, în intervalul 18.00-24.00 (ora de intrare a ultimului vizitator este 23.30) să (re)descopere muzeele deschise pentru dumneavoastră în teritoriu:
Muzeul Memorial Liviu Rebreanu, Năsăud (cartier Liviu Rebreanu) - va putea fi vizitată între orele 18:00 și 24:00
Casa Memorială George Coșbuc (Coșbuc) - va putea fi vizitată între orele 18:00 și 24:00
Centrul Multicultural "Castel Teleki", Posmuș
Muzeul Memorial "Ion Pop Reteganul", Reteag
Casa Tradițională de pe Văile Țibleșului amenajată și donată de Episcopul Macarie Drăgoi, Spermezeu
Muzeul Literar "Teodor Tanco", Monor
Muzeul "Cuibul Visurilor", Maieru
Muzeul "Casa Săsească", Livezile
Accesul este gratuit.
Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.