Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Fundația ”Mircea Titus Romanescu” și U.A.T. Tarcău, vă invită să vizitați Expoziția Simpozionului Internațional de Acuarelă ”Iulia Hălăucescu”, Tarcău, 2019-2023 ce va avea loc în cadrul Muzeului din Bistrița, în perioada 15 februarie – 4 martie 2024. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 15 februarie 2024, ora 13.00, în prezența reprezentanților partenerilor organizatori și a inițiatorului proiectului, Mircea Titus Romanescu alături de maestrul Marcel Lupșe, participant la proiect și a profesorului Aurel Chiriac, care va susține și cuvântul de deschidere.
Selecția expozițională cuprinde două lucrări originale semnate de maestra Iulia Hălăucescu și peste 80 dintre lucrările realizate în cele patru ediții ale Simpozionului, completate cu lucrări realizate în alte patru tabere de acuarelă de la Tarcău, din aceiași perioadă, lucrări semnate de 28 de artiști din țară și străinătate: Crinela Antonescu, Ion Alexandru Antonescu, Ilie Boca,Dumitru Bostan, Teodor Buzu, Grigore Carată, Alexandros Pintilii Carciucas, Mircea Corcodel, Olga și Gheorghii Diaconu, Victor Dima, Corneliu Drăgan Târgoviște, Iosif Haidu, Ema Hagiu, Mirela Hagiu, Valeriu Jabinschi, Lucia Juncu, Marcel Lupșe, Eugen Măcinic, Eugen Mircea, Nadia Negru, Valter Paraschivescu, Corina Perianu, Erwin Ratz, Arcadie Răileanu, Mircea Titus Romanescu, Yan Su și Teodor Vișan. Constituită ca o expoziție unicat, dedicată atât tehnicii acuarelei cât și memoriei marii noastre acuareliste, Iulia Hălăucescu, denumită și ”doamna acuarelei românești”, expoziția a fost itinerată din 2023 pe traseul principalelor muzee de artă din țară: Piatra Neamț, Iași, Bacău, Ploiești, Oradea, iar în 2024, anul centenarului nașterii maestrei, va poposi la Bistrița și apoi pleacă la București (aprilie 2024).
Simpozionul Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu” a fost inițiat în anul 2019 de Fundația „Mircea Titus Romanescu”, în parteneriat cu UAT Tarcău. Evenimentul devenit anual a făcut ca Tarcăul și pitoreasca sa Vale, din județul Neamț, locul de obârșie al Iuliei Hălăucescu, să devină o adevărată capitală a ”Ținutului acuarelei”, un punct de întâlnire pentru artiștii profesioniști practicanți ai acuarelei din țară și străinătate, completând prin generozitatea lor colecția Muzeului de Artă din Tarcău, singurul muzeu dedicat acuarelei din țară.
Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.