Casa Ion Zidarul

Unul din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania

După incendiul devastator din 1457 care a distrus mare parte din oraș, bistrițenii au început să își reconstruiască casele dintr-un material mai durabil – piatra. Noile construcții urmau în general același tipar: intrări mari și spațioase, parterul adăpostea un atelier unde își desfășurau munca zilnică breslele, la etaj se aflau spațiile de locuit, iar în curte se găseau magazii și grajduri pentru animale.

Dintre aceste case medievale, cele care s-au păstrat până în zilele noastre sunt valori istorice și arhitecturale ale Bistriţei care merită văzute. Casa lui Ion Zidarul este una dintre acestea, alături de Casa cu lei și Casa argintarului.

În Piaţa Centrală la numărul 30 se află Casa lui Ion Zidarul. Ea este una dintre cele mai vechi și mai frumoase case medievale cu etaj şi balcon din Bistriţa. Aceasta a fost construită în preajma secolelor XV-XVI, iar la parterul casei regăsim integrat cel mai vechi fragment de fereastră de piatră din Bistrița. 

În secolul XVI casa a aparţinut judelelui oraşului Andreas Beuchel. În 1529, Petru Rareș, domnitorul Moldovei asediază cetatea Bistriței iar Andreas îi trădează pe locuitorii orașului fugind din oraș. După ce a fost încheiată pacea în schimbul unor dări de război, Andreas a fost capturat și predat bistrițenilor care l-au judecat pentru trădare și decapitat în Piaţa Centrală. Chipul lui a fost sculptat în partea de sus a zidului bisericii Evanghelice, cu faţa spre casa sa, spunându-se: “Cine face ca el, ca el să păţească”. După moartea lui Andreas Beuchel, toata averea sa a fost vândută în folosul Bistriţei.

Viitorul proprietar al casei, a fost Ion Zidarul, un arhitect refugiat la Bistrița. El a fost angajat de către domnitorul Petru Rareș, să ridice o frumoasa și măreață biserică la Suceava. Dar dintr-o eroare tehnică în timpul construcției, bolțile bisericii s-au prăbușit iar arhitectul a fugit, stabilindu-se în Bistrița. Domnitorul Petru Rareș i-a descoperit ascunzătoarea și drept pedeapsă, a cerut să îi fie confiscate toate bunurile pentru ca să își recupereze paguba.

Mai târziu acesta casă, devine locuința lui Cristian Pomarius, notar și preot al orașului. Cristian Pomarius  este cel care a realizat o primă hartă a Bistriței, în jurul anului 1550. În anii care au urmat, casa a trecut prin numeroase modificări având diferiți proprietari, iar în 1952 clădirea a fost naţionalizată.

După anul 1989, moștenitorii de drept au cerut retrocedarea casei. Aceştia au renovat-o şi au redeschis restaurantul „Central”, restaurant care a funcționat și în trecut când clădirea se afla în grija statului. Restaurantul „Central” a avut trei zone denumite după cei mai importanți proprietari: Berăria Andreas Beuchel, Crama Ion Zidarul, Cafeneaua Cristian Pomarius.

Astăzi casa de pe pietonalul Liviu Rebreanu poate fi admirată doar din exterior.

Locație
Nicio adresă setată.
Orar
Nedisponibil
Detalii

Categorie

Cost

Gratis