Casa lui Andrei Mureșanu

Casa memorială a poetului Andrei Mureșanu

Casa memorială „Andrei Mureșanu” este o casa tradiţională românească din secolului al XIX–lea în care a copilărit viitorul poet. Poetul Andrei Mureşanu a trăit intre anii 1816-1863 şi a locuit în Bistrița până la terminarea studiilor gimnaziale. Andrei Mureşanu s-a numărat între conducătorii Revoluției din 1848.  Poemul său „Un răsunet", redenumit mai târziu „Deșteaptă-te, române!”, a devenit în 1990, imnul de stat al României.  

În anul 1822, casa natală a poetului a fost mistuită de un incendiu și întreaga familie a fost nevoită să se mute în casa bunicilor de pe bulevardul Andrei Mureşanu numărul 19. Casa a fost complet restaurată in 1983 respectând planul celei originale construită la începutul secolului al XIX-lea în stilul caselor româneşti tradiţionale: o cladire restrânsă dreptunghiulară cu tindă, cameră de oaspeţi şi bucătărie cu cuptor, totul mărginit spre curte de un pridvor de lemn cu stâlpi frumos ciopliţi. 

Din anul 1994 în incinta casei memoriale funcționează filiala Bibliotecii Judeţene pentru copii şi tineret cu  peste 20.000 de volume dispuse in două săli cu acces liber la raft şi un depozit. Totodată, găzduiește o expoziţie permanentă ce ilustrează viaţa şi activitatea „bardului Revoluţiei de la 1848” prin fotografii, acte oficiale, scrisori, colecții de cărți şi publicaţii. Anual în luna august casa găzduiește evenimentul cultural „Serile de la casa poetului”. 

Programul de vizitare este de luni până vineri intre orele 08.00-16.00. Chiar dacă nu este un monument arhitectural, casa memorială a poetului Andrei Mureșanu este un personaj important în istoria românilor şi merită a fi in lista obiectivelor turistice din Bistrița-Năsăud.

Locație
Nicio adresă setată.
Orar
Nedisponibil
Detalii

Categorie

Cost

Gratis